Hjerting-kanen (eller ”æ kårn”, som den hedder på vestjysk dialekt) har sin oprindelse langt fra Hjerting.

Bådtypen er oprindelig portugisisk og blev opdaget af skibstømrer Kresten Hunderup, der engang i 1860’erne tog hyre som tømmermand på store sejlskibe, der bragte ham vidt omkring.

På en rejse til New Foundland så han den portugisiske bådtype Dory, som portugiserne havde med på deres skonnerter og brugte til langlinefiskeri efter torsk. Kresten Hunderup så mange fordele i båden, og da han gik i land i Hjerting, gik han i gang med at bygge efter sine optegnelser. Kanen fik stor betydning  gennem  fiskeriets storhedstid fra Hjerting, kanerne blev anvendt som landgangsbåde til de store kølbåde, de såkaldte Bakkebåde som lå på Hjerting red.

Kanens udvikling

Claus Sørensen har fået bygget kaner både i Hjerting og Esbjerg til fiskeri og hvalfangst ved Grønland, og også på Langli byggede familien Sørensen såkaldte Langli-kaner.

Æ’ Hjuler udviklede op gennem 1960-70 erneogså bådtypen,  mere oprette bord og bredere agterspejl som gjorde båden egnet til påhængsmotor. Hjerting Kanelaug ejer en enkelt kane af denne type. I øvrigt byggede Æ’hjuler et antal større kane på omkring 20 fod, med indenbords motor og en bakke fortil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA